RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Koje su kontraindikacije za primenu vakcine?

Marijana Tolimir | 9. april 2021. | 08:50 | Zdravstvo

Koje su kontraindikacije za primenu vakcine?

Kako imunizacija protiv oboljenja  kovid-19 odmiče, tako se sve češće javljaju nedoumice oko toga ko sme, a ko ne sme da primi vakcinu i mnogi odustaju zbog toga što imaju neku vrstu alergije.Epidemiolog dr Nebojša Bohucki objašnjava da je jedina kontraindikacija za primenu vakcine da je neko doživeo tešku alergijsku reakciju nakon prve doze, dok su sve ostale kontraindikacije relativne. Relativne su, kako dalje precizira, zbog toga što je ovo prva godina primene vakcine i proizvođači su taksativno naveli kontraindikacije.  

Upravo iz tog razloga, sve vakcine, pa i protiv kovida, se daju isključivo u zdravstvenim ustanovama gde postoji anafilaktička šok terapija u slučaju da neko doživi tešku alergijsku reakciju, a jednom nedeljno organizovana je imunizacija i u subotičkoj bolnici, navodi dr Bohucki. On poručuje da nema razloga da građani odustaju o vakcine i da do sada nije zabeležen ni jedan slučaj anafilaktičkog šoka.

Kada su u pitanju trudnoća i dojenje, kao i mlađi od 18 godina, dr Bohucki dodaje da se za sada ove kategorije stanovništva ne vakcinišu ne zbog toga što vakcine nisu bezbedne, već zbog toga što su kratko u primeni i nije sproveden dovoljan broj studija u ovoj populaciji.

Naš sagovornik na kraju apeluje na sve da se imunizuju i poručuje da su sve postojeće vakcine visoko bezbedne i efikasne.

Ostale vesti iz ove kategorije