RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Pogrebnik Šandor kaže da je izabrao najlepši posao

Marijana Tolimir | 13. april 2021. | 08:27 | Društvo

Pogrebnik Šandor kaže da je izabrao najlepši posao

Subotičaninu Šandoru Kormanjošu smrt je svakodnevica poslednjih 28 godina, koliko radi u pogrebnoj delatnosti. Iako je po sistematizaciji vozač specijalnog vozila, on je mnogo više od vozača – Šanjika svaki dan priprema pokojnike za poslednji ispraćaj – od mesta gde je neko preminuo pa sve do odra.

Iako je po zanimanju moler, Šanjika kaže da je toliko zavoleo ovaj posao da ga nikad ne bi menjao ni za jedan drugi. I kada bi ponovo počinjao, bio bi pogrebnik. Ni penzija ga u tome nije sprečila i kako veli, radiće u „Pogrebnom“ dokle god bude mogao. Najviše ga ispunjava kada pomogne nekom u najtežim trenucima zbog čega za svoj posao kaže da je – najlepši.

Na smrt je Šanjika odavno navikao, ali mu i dan-danas teško pada kada je pokojnik dete ili mlada osoba. Jednom se čak ukočio kada je shvatio da je preminuli godina njegove ćerke.

Zbog rada sa preminulima ovaj vremešni Subotičanin nema nikakve tegobe ni noćne more – jednostavno, to je za njega posao i to veoma častan i važan.

Smrt ne bira ni vreme ni mesto, pa je tako Šanjika tokom dežurstava dostupan 24 sata, a često odlazi i u druge gradove. Zbog toga ga neretko možete sresti u uniformi, jer nikad ne zna kad će telefon da pozvoni. Obučio je i mlađe kolege, tako da njih četvorica obavljaju posao vozača specijalnog vozila – oni su karike bez kojih grad definitivno ne bi mogao da funkcioniše.

Ostale vesti iz ove kategorije