RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Crvenom krstu se za pomoć obratilo pedesetak starijih Subotičana

Sanda Mileusnić | 13. april 2021. | 11:26 | Društvo

Crvenom krstu se za pomoć obratilo pedesetak starijih Subotičana

Kako bi doprineli rešavanju određenih problema i pružili prvu psihološku pomoć sugrađanima, pre svega starijima i osobama sa invaliditetom,   u Crvenom krstu Subotica sa radom je počeo telefonski  centar „Linija podrške“. Svi kojima je ovaj vid pomoći potreban, mogu nazvati broj 621-104, svakog radnog dana od 9 do 13 časova. Subotičani su ovaj broj pozvali pedesetak puta, a na telefon im se javio neko od desetak stručnih saradnika i volontera, koji su prethodno prošli neophodnu obuku.

U telefonskom centru zatekli smo Jovanu Đurđević , koja u Crvenom krstu volontira već devet godina. Kako kaže, većinu problema uspeva da reši razgovorom, ali ako primeti da je posredi nešto ozbiljnije, sagovornike upućuje na nadležne ustanove.

Kako iz Crvenog krsta dodaju, poziva je svakim danom sve više, jer većina u početku nije ni znala da putem broja 621-104 mogu da potraže pomoć, ali je prisutna i određena doza stida i straha zbog kojih se pojedini ustručavaju da se jave.

Period uskršnjih praznika bio je stresan za najstarije, zbog nemogućnosti većeg porodičnog okupljanja,  a pogotovo za one kojima su najbliži u inostranstvu.

Pozivni centar deo je projekta „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom kovid 19 i budućih kriza“, a postoji i aplikacija „Razgovarajmo“ putem koje oni mlađi i vičniji savremenoj tehnologiji takođe mogu besplatno da  potraže pomoć i savet psihologa.

Ostale vesti iz ove kategorije