RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Priznavanje neformalnog znanja od maja u Politehničkoj školi

Sanda Mileusnić | 14. april 2021. | 12:43 | Društvo

Priznavanje neformalnog znanja od maja u Politehničkoj školi

U Politehničkoj školi u maju počinje pilotiranje  postupka priznavanja prethodnog učenja za četiri kvalifikacije u oblasti građevinarstva -  armirač, tesar,  rukovaoc građevinskom mehanizacijom i zidar. Kako direktor škole, Iso Planić ističe reč je o dugoročnom projektu od nacionalnog značaja  koji uređuje neformalno i informalno obrazovanje.

Politehnička škola biće regionalni centar za priznavanje prethodnog učenja, a kako Planić dodaje zanimanja iz oblasti geodezije i građevinstarstva koja su obuhvaćena programom deficinatarna su i za njih postoje veliko interesovanje.

Priznavanje prethodnog znanja trebalo bi da bude uvedeno u sistem obrazovanja krajem godine, a u  toku je izrada metodologije programa obuka. Kako iz Ministarstva prosvete ističu, značaj projekta ogleda se u tome što će na ovaj način biti priznate stručne kompetencije svih onih koji su određeni posao obavljali bez sertifikata.

U pilotiranju će učestovati ukupno 22 srednje stručne škole iz Srbije, a prvi kandidati biće odrasli koji su do sada bez sertifikata radili kao armirači, zidari, rukovaoci građevinskom mehanizacijom, tesari, pekari, mesari, kuvari, stolari i modni krojači.

Ostale vesti iz ove kategorije