RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Vakcinalni obuhvat dece visok uprkos pandemiji

Marijana Tolimir | 16. april 2021. | 10:17 | Zdravstvo

Vakcinalni obuhvat dece visok uprkos pandemiji

Uprkos pandemiji virusa kovid-19 u Severnobačkom okrugu nije došlo do pada u broju vakcinisane dece i obuhvat  iznosi preko 90 odsto. Kako epidemiolog dr Nebojša Bohucki objašnjava, bilo bi idealno da je vakcinalni obuhvat iznad 95 odsto, ali je i ovo dobro s obzirom na pandemiju.

Prema kalendaru obavezne vakcinacije u Srbiji, deca se štite od jedanaest zaraznih bolesti i to pomoću pet vakcina. Već u porodilištu daje se vakcina protiv tuberkuloze i hepatitisa B, potom u trećem mesecu život „pentaksim“ koja čuva od tetanusa, difterije, velikog kašlja, dečje paralize i oboljenja izazvanih hemofilusom influence tip B, nešto kasnije vakcinu koja štiti od streptokokne pneumonije, a u drugoj godini MMR protiv malih boginja, zauški i rubeole. Od ovih bolesti najbliže smo tome da iskorenimo dečju paralizu, ali dokle god postoje uzročnici, kolektivni imunitet mora da se održava, ističe dr Bohucki.

Kontrolu nad zaraznim bolestima moguće je jedino održati kolektivnim imunitetom, a najbolji primer za to jeste kada je pre nekoliko godina došlo do epidemije malih boginja sa više hiljada obolelih na evropskom kontinentu upravo zbog pada vakcinalnog obuhvata MMR vakcinom, zbog čega je vakcina jedino efikasno preventivno sredstvo u borbi protiv brojnih bolesti, zaključuje naš sagovornik.

Ostale vesti iz ove kategorije