RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Blagi pad novoobolelih u Harambašićevoj

Sanda Mileusnić | 20. april 2021. | 11:49 | Zdravstvo

Blagi pad novoobolelih u Harambašićevoj

Tokom jučerašnjeg dana u Kovid ambulantu u Harambašićevoj javilo se 240 sugrađana, 71 osoba bila je pozitivna na korona virus, a dvadesetak pacijenta upućeno je na dalju dijagnostiku u Opštu bolnicu. Kako koordinatorka dr Elizabeta Vrana dalje pojašnjava, ponedeljkom se po pravilu uradi najviše pregleda, ali je samo polovina došla sa simptomima, dok su ostalo bili kontrolni pregledi, jer se veliki broj pacijenata sa upalom pluća leči ambulantno, ukoliko su boljeg opšteg stanja.

Simptomi sa kojima se pacijenti javljaju uglavnom su isti: curenje nosa, kašalj, povišena telesna temperatura, bolovi u stomaku, mišićima i zglobovima, glavobolja, dijareja i povraćanje, opšta slabost, gubitak apetita, čula ukusa i mirisa, a u pojedinim slučajevima žale se i na nedostak daha. Kako sagovornica dodaje, svi ovi simtomi mogu se javiti pojedinačno, ili u kombinaciji.

Pacijentima sa blažim simptomima prepisuje se polivitaminska terapija, dok se u slučajevima upale pluća, dalje lečenje određuje na osnovu dijagnostike.

U Kovid ambulanti trenutno radi devet medicinskih timova, a iako je u protekloj nedelji zabeležen blagi pad novoobolelih, naš grad i dalje broji mnogo zaraženih ovom infekcijom, te lekari apeluju na sve da se i dalje pridržavaju svih preventivnih mera, ali i da se vakcinišu.

Ostale vesti iz ove kategorije