RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Produženi kovid pogađa oko 30 odsto pacijenata

Marijana Tolimir | 21. april 2021. | 12:19 | Zdravstvo

Produženi kovid pogađa oko 30 odsto pacijenata

Iskustva subotičkih lekara pokazuju da je sve veći broj pacijenata koji se nakon preležanog kovida vraćaju sa brojnim komplikacijama. Kako objašnjava koordinator Kovid 1 jedinice Opšte bolnice Subotica dr Dejan Dulić, kovid napada ceo organizam i zahvata različite organe ali ne u podjednakoj meri. Mogući su poremećaji plućne funkcije, kardiovaskularne komplikacije, ali ono čega se lekari najviše plaše i što se najčešće javlja su poremećaji zgrušavanja krvi, precizira dr Dulić.

Upravo zbog mogućih posledica, pacijenti se po otpustu sa bolničkog lečenja redovno prate – prva kontrola se obavlja za 14 dana u Domu zdravlja, kada se, kako ističe naš sagovornik radi laboratorijska analiza i rendgen pluća, i kada se pacijenti u zavisnosti od stanja upućuju na kontrolu kod lekara specijaliste ili na dalje kućno lečenje.

Savet i preporuka za sve koji su se lečili u bolnici je apsolutno mirovanje od 7 do 14 dana, a zatim postepeno vraćanje normalnim životnim aktivnostima, ali bez fizičke aktivnosti i napornog rada, naglašava dr Dulić.

Većina pacijenta će se oporaviti za 30 dana od prvog dana bolesti, međutim, kako dalje pojašnjava dr Dulić, oko 30 odsto će imati produženi kovid, odnosno tegobe će trajati i do tri meseca.

Ipak, kod oko deset odsto onih koji su preležali kovid ove tegobe trajaće duže od tri meseca i to je takozvani hronični kovid, jer će te posledice najverovatnije ostati trajne, i oni redovno moraju da odlaze na kontrole kod lekara specijalista, poručuje naš sagovornik.

Ostale vesti iz ove kategorije