RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Veselin Uzelac – heroj sa Kosova i junak svakodnevice

Nikola Bulatović | 26. april 2021. | 11:29 | Društvo

Veselin Uzelac – heroj sa Kosova i junak svakodnevice

Naš sugrađanin Veselin Uzelac u martu 1999. godine ostao je bez noge tokom NATO bombardovanja na Kosovu. Na služenje redovnog vojnog roka otišao je u septembru 1998, a sledeće godine u martu prebačen je na Paštrik. Kada je kretao u vojsku nije ni slutio da će njegove mladalačke snove prekinuti rat. Kao u filmu, Veselin je dan pre kobnog događaja prenosio ranjene vojnike, i ostao je sa njima na položaju koji je sutradan bombardovan, a on teško ranjen.

Pred Veselinom se našao do tada najveći izazov - morao je da prihvati da ništa neće biti kao pre. Smogao je snage i uprkos svemu odlučio da ostvari sve ono što je planirao. Upisao je Visoku poslovnu školu u Beogradu koju je završio, a nakon toga se vratio u Suboticu kod roditelja. Želja da ponovo bude heroj i ostvari sve svoje težnje naterala ga je da se osamostali.

Veselin je nedugo nakon seldibe postigao ono što je planirao, upoznao je  buduću suprugu sa kojom ima dvoje dece.

Porodica Uzelac danas živi zadovoljno, a Veselin se trudi da bude dobar otac. Pored porodice koja mu je najvažnija, trenira streličarstvo. Osvajač je međunarodnih i domaćih takmičenja a predsednik je i parastreličarskog kluba „Veteran“.

Herojstvo ovog Subotičanina na Kosovu ali i životni podvizi nakon rata ostaju kao primer hrabrosti i upornosti, iako ga kako kaže, najviše boli to što su ratni heroji zaboravljeni.

Ostale vesti iz ove kategorije