RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Delegacije Republike Srpske u Subotici uči o organskoj proizvodnji

Sanda Mileusnić | 12. maj 2021. | 09:31 | Poljoprivreda

Delegacije Republike Srpske u Subotici uči o organskoj proizvodnji

Kako bi saznali više o organskoj proizvodnji i postupku kontrole i sertifikacije, te naučeno sproveli  u praksu, u naš grad stigla je delegacija iz Republike Srpske. Tokom trodnevnog boravka, grupa savetodavaca i predstavnika Ministarstva poljoprivrede susedne zemlje obilazi lokalne organske proizvođače kako bi iz prve ruke čuli sve tajne ove grane poljoprivrede. Kako stručni saradnik za voćarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, Mirko Jokić, ističe organska proizvodnja u Republici Srpskoj je u povoju, i zato je svako iskustvo za njih veoma važno, te se nadaju da će se vratiti sa informacijama o tehnologiji i zakonskoj regulativi, kako bi i sami mogli da izrade određeni pravilnik.

Kako iz organizacije Organic Control System koja je i domaćin posete dodaju, tokom jučerašnjeg dana posetili su organsku farmu i vinariju iz Subotice, a plan je da obiđu još dve farme iz Čuruga i Čeneja, kao i da sa kolegama podele svoja iskustva u postupku sertifikacije.

Vojvodina je bila logičan izbor za ovaj vid edukacije, ističu iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.

Poseta će sutra dobiti i zvanični karakter, jer delagacija ide i u Pokrajinsku vladu kod sekretara za poljoprivredu, Čedomira Božića, gde se nadaju uspostavljanju saradnje dve zemlje u organskoj proizvodnji.

Ostale vesti iz ove kategorije