RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Hronika

Policija testira vozače na drogu

Nikola Bulatović | 13. maj 2021. | 09:23 | Hronika

Policija testira vozače na drogu

Saobraćajna policija u Subotici već godinama kontroliše vožnju pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Provere se  obavljaju u zdravstvenoj ustanovi na osnovu uzorka krvi ili uz pomoć aparata koji na osnovu pljuvačke na licu mesta utvrđuje prisustvo narkotika. Sugrađani sa kojima smo razgovarali kažu da je ovo testiranje neophodno, jer uživaoce droga koji su za volanom smatraju izuzetno opasnim.

Kontrolišu se uglavnom vozači koji ispoljavaju znake zloupotrebe, poput proširenih ili skupljenih zenica, crvenih očiju, preznojavanja, pospanosti ili čudnog ponašanja. Kako kaže komandir Saobraćajne policije, Nebojša Bulatović, aparat veoma brzo može da detektuje više vrsta droga.

Kazne za ovaj prekršaj kreću se u rasponu od 20.000 do 40.000 dinara a prekršiocu može biti izrečen i zatvor do 30 dana. Takođe, vozač dobija i osam kaznenih poena a zabranjuje mu se i upravljanje vozilom u narednih šest meseci. Pre pokretanja postupka, počinioci se zadržavaju u prostrijama policije do 24h.

Vozači koji odbiju testiranje mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 100.000 do 120.000 dinara, kao i sa 14 kaznenih poena, a vozačka dozvola im se oduzima na osam meseci.

Ostale vesti iz ove kategorije