RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Kroz crtanje do kreativnosti i slobode

Nikola Bulatović | 17. maj 2021. | 10:25 | Društvo

Kroz crtanje do kreativnosti i slobode

Učenici trećeg i četvrtog razreda Politehničke škole u okviru projekta „Oslikaj promenu“, na zidu škole naslikali su mural kome su dali ime „Stav u izgradnji“. Tema crteža je međugeneracijsko nerazumevanje i bunt protiv stava starije generacije koji počiva na pretpostavci da uspeh u životu zavisi od materijalnih i finansijskih postignuća. Mladi umetnici su se kroz rad usprotivili ovakvom razmišljanju jer smatraju da ono sputava kreativnost i slobodu.

Školarci su pre slikanja pohađali dvodnevnu radionicu na kojoj su odredili svoj cilj a razgovarali su i o načinu na koji se mural slika. U izradi crteža imali su podršku iskusnih lokalnih umetnika Dejana Stojšića i Marka Stankovića.

Projekat „Oslikaj promenu“ međunarodnog je karaktera a u našoj zemlji pored Subotice izvodi se još u Beogradu i Vranju. Organizovan je uz pomoć Ministarstva kulture, Evropske unije i nevladinih organizacija sa ciljem da mladi na kreativan način opišu socijalne probleme sa kojima se susreću. Nebojša Glišić iz Organizacije „Fond B92“, kaže da su mladi iz različitih gradova, govorili o drugačijim problemima i da crtaju grafite koji šalju različite poruke.

Ovaj program sprovodi se još u Atini i Londonu.

Ostale vesti iz ove kategorije