RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Dvestašezdeset stepenika do Subotice na dlanu

Sanda Mileusnić | 10. jun 2021. | 12:35 | Društvo

Dvestašezdeset stepenika do Subotice na dlanu

Povodom Svetskog dana secesije, Gradski muzej organizovao je besplatnu turu na Vidikovac Gradske kuće, najupečatljivije secesijske građevine u našem gradu, izgrađene 1910. godine po projektu budimpeštanskih arhitekata Jakaba i Komora. Priliku da Suboticu vide iz ptičje perspektive iskoristili su i turisti i Subotičani, a pridružila im se i naša ekipa.

Uspon uskim stepenicama vredeo je pogleda, u tome su svi saglasni, i oni koji su na Vidikovcu prvi put, ali i oni koji mu se s vremena na vreme vraćaju.

Ture na Vidikovac organizuju se svaki dan, osim ponedeljkom i nedeljom sa polaskom u podne ispred Svečanog ulaza u Gradsku kuću, a obilazak u proseku traje tridesetak minuta i košta 150 dinara. Kako iz Gradskog muzeja ističu subotička Gradska kuća istaknuti je primer zrele secesije, ne samo u u našoj zemlji, već i u Evropi.

Gradski muzej obeležava Svetski dan secesije po osmi put, od 2013.godine, a osim posete Vidikovcu, održano je i predavanje o secesiji u Staroj Moravici, Pačiru i Bajmoku i  prikazana virtuelna izložba dečjih radova na temu "Motivi životinja u arhitekturi secesije u Subotici".

Ostale vesti iz ove kategorije