RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Komemoracija žrtvama logora u Barču i Šarvaru

Nikola Bulatović | 14. jun 2021. | 12:54 | Društvo

Komemoracija žrtvama logora u Barču i Šarvaru

U znak sećenja na nevino stradalo stanovništo iz Mišićeva i Rate, koje su mađarski okupatori pre tačno 80 godina prinudno poslali u logore Barč i Šarvar, u ovim selima održane su komemoracije.

Kako svedoči Pero Šunjka, jedan od potomaka žrtava, stanovnike Mišićeva  okupili su u dvorištu jedne od seoskih kuća, a mogli su da ponesu paket koji je mogao da stane na jedan prst. Potom su bili prinuđeni da idu peške sve do Bajmoka gde su ih u vagonima čekali i stanovnici Rate.

Voz ih je odvezao u logor Barč gde su stigli 15. juna 1941,  a u decembru iste godine prebačeni su u logor Šarvar. Stradanja meštana Rate priseća se i potomak Dragutin Lukić koji kaže da su mađarske okupacione snage po ulasku u selo ubile deset meštana, kao i da su terorisali Raćane sve dok ih nisu internirali u logor.

Uz brojne meštane, počast žrtvama odali su i Sava Stambolić, šef kabineta graonačelnika, kao i Bojan Šoralov, načelnik Severnobačkog upravnog okruga. Oni su istakli da Grad Subotica i Republika Srbija podržavaju događaje koji nas podsećaju da ne zaboravimo živote onih koji su nepravedno stradali.

Meštani sela oslobođeni su tek u martu 1945. kada je Crvena armija ušla u logor u Šarvaru.

Ostale vesti iz ove kategorije