RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Žetva od sledeće nedelje – vrućine mogu smanjiti prinos

Sanda Mileusnić | 16. jun 2021. | 12:28 | Poljoprivreda

Žetva od sledeće nedelje – vrućine mogu smanjiti prinos

Subotičke ratare uskoro očekuje žetva ozimih kultura - prvi će na red doći ječam krajem sledeće nedelje, dok će žetveni radovi u pšenici i uljanoj repici sačekati prve dane jula. Mnogobrojni proizvođači iz ovog kraja okupili su se na Danu polja strnih žita i ječma, kako bi na oglednim parcelama Poljoprivredne stručne službe videli koje su to sorte i agrotehničke mere koje bi valjalo primeniti, ali i međusobno razmenili iskustva. Zatekli smo tu i Stipana Šarčevića iz Starog Žednika, koji kaže da iako je ceo život u poljoprivredi, sortiment se jako brzo menja, pa im je ovaj vid saradnje veoma značajan pri izboru pravog semena. Kada je predstojeća žetva u pitanju, Stipan iskusno ne želi da se zaleće sa procenama.

Najavljeni toplotni talas sa temperaturama preko 30 stepeni trebalo bi da ubrza zrenje ječma, pa bi oko 24. juna mogla da počne žetva, a ukoliko se vremenski uslovi značajnije ne promene za oko dve nedelje uslediće i pšenica. Kada su prve procene prinosa u pitanju, iako se činilo da bi pšenica i ječam mogli dati i do 7 tona po hektaru, vrućine će smanjiti prinos za oko 500 kilograma.

Žetva repice takođe nas očekuje početkom jula, a prinos će po svemu sudeći nadmaštiti prošlogodišnji.

Dok iz Poljoprivredne stručne službe smatraju da proizvođači mogu biti zadovoljni ozimim usevima, brinu ih oni jari, jer se zbog nedostatka padavina i vrućina smanjuju zalihe vlage u zemlji i to upravo u periodu kada kukuruz i suncokret ulaze u fazu intenzivne potrošnje vode.

Ostale vesti iz ove kategorije