RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Trnovit put do podataka o zaštiti životne sredine

Sanda Mileusnić | 17. jun 2021. | 11:02 | Društvo

Trnovit put do podataka o zaštiti životne sredine

Kako bi pažnju javnosti skrenuli na izazove  pristupa  podacima o stanju životne sredine, bilo na lokalnom ili nacionalnom nivou i pokrenuli dijalog o ovoj temi, na Otvorenom univezitetu održana je panel diskusija Zeleni razgovori: „Pravo da znam – ali šta? I kako ?“

Pitanje zaštite životne sredine postaje sve aktuelnije, pritisci investitora sve su intenzivniji, ali je dobro što istovremeno raste i interes građana da saznaju više o tome i da učestvuju u donošenju odluka. S druge strane problemi na putu od građana do informacije su brojni, iako zakonska regulativa postoji, upitna je njegova primena, te na poboljšanju stanja u ovoj oblasti treba raditi, poručuju iz Mladih istraživača Srbije.

Iz subotičkog Arhus centra iznose primer dobre prakse i kažu da je saradnja sa lokalnom samoupravom i javnim preduzećima bila u većoj meri bila zadovoljavajuća. Sve to je rezultovalo sanacijom jezera Palić i Ludaš.

Veliki problem u ovoj oblasti su oprečne informacije  raznih državnih institucija, kao i nezainteresovanost privatnog sektora da dostavi podatke, poručuju Inženjeri zaštite životne sredine.

Panel diskusija  organizovana je u okviru projekta Zeleni inkubator koji realizuju Mladi istraživači Srbije zajedno sa Beogradskom otvorenom školom i Inženjerima zaštite životne sredine, a uz podršku Evropske unije.

Ostale vesti iz ove kategorije