RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Postepeno izbacivanje uglja neophodno za očuvanje životne sredine

Sanda Mileusnić | 21. jun 2021. | 09:19 | Društvo

Postepeno izbacivanje uglja neophodno za očuvanje životne sredine

Vazduh u Subotici je izuzetno nekvalitetan, čemu u dobroj meri doprinosi potrošnja visoko zagađujućih resursa  poput uglja. Gotovo 75 odsto struje u Srbiji proizvodi se od uglja, koji se takođe koristi i u mnogim domaćinstvima i upravo zato treba raditi na smanjenju upotrebe fosilnih goriva za zagrevanje, čime ćemo doprineti i boljoj životnoj sredini - poruka je sa Okruglog stola koji je organizovala Koalicija za održivo rudarstvo Srbije.

Kao primer dobre prakse, navedena je Tuzla u kojoj je lokalna inicijativa doprinela rešavanju sličnog problema, i koja bi trebalo da posluži kao vodilja za smanjenje zagađenja u našem gradu. Naime, tamošnja gradska uprava je subvencionisala zamenu kućnih ložišta na čvrsto gorivo sa alternativnim rešenjima.

U skladu sa Sofijskom deklaracijom zemlje Zapadnog Balkana u narednih 30 godina moraju smanjiti emisiju CO2, na šta obavezuje i nacionalna regulativa, pa će gradovi vrlo brzo morati da izrade planove  smanjivanja zagađenja vazduha, čemu će i građani morati da se prilagode, poručuje Kalmar.

Projekat smanjenja zagađenja i podizanja energetske efikasnosti podržan je sredstvima lokalne samouprave, a kako iz Koalicije poručuju plan je i da se termo kamerama besplatno mere toplotni gubici u domaćinstvima.

Ostale vesti iz ove kategorije