RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Žetva pri kraju - suša skinula prinos

Sanda Mileusnić | 13. jul 2021. | 11:05 | Poljoprivreda

Žetva pri kraju -  suša skinula prinos

Žetveni radovi u subotičkom ataru privode se kraju, nakon ječma i uljane repice, ratari sada skidaju pšenicu. Međutim, pre nego što su mašine i krenule u polje, suša je prilično skinula prinos. Poljoprivrednik iz Starog Žednika, Stipan Šarčević, već je treću nedelju u žetvi, ječma je imao oko pet tona po jutru, iako je kako kaže i njega uštipnula vrućina, dobro je prošao, sa repicom nije najzadovoljniji, njen prinos je do dve tone, ali joj je cena dobra. Najveći problem je pšenica, koju je vreli talas dokrajčio.

Ovo je, veli Stipan, treća godina da nema pšenice, ostaje mu samo da čeka sledeću i nada se boljem rodu.  Ne polaže velike nade ni u kukuruz, a kako su otkupne cene niske, a sve ostalo skupo, upitno je pokretanje proizvodnje za narednu sezonu.

Iz Poljoprivredne stručne službe očekuju da se žetveni radovi okončaju danas ili sutra, a što se tiče prinosa, dodaju da kada se sve uzme u obzir možemo biti zadovoljni. Prosek uljane repice bio je 3.200 kilograma po hektaru, ječma 7.300, a pšenica će dati oko 6,8 tona, što je za deset odsto manje od prvobitnih prognoza.

Varga dodaje da ratari mogu biti zadovoljni cenom repice i ječma, dok kada je pšenica u pitanju iako je ona viša nego prošlogodišnja i ulaganja su bila neuporedivo veća. U subotičkom ataru je požnjeveno 4.100 hektara ječma, 3.800 uljane repice, dok je pšenice bilo na 20.500 hektara.

Ostale vesti iz ove kategorije