RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Šta da spakujemo u putnu apoteku?

Silvia Martinović | 15. jul 2021. | 07:41 | Zdravstvo

Šta da spakujemo u putnu apoteku?

Skoro svako od nas ima u torbi neke lekove, a pre dužih putovanja nije na odmet pregledati šta bi još trebalo da dodamo u takozvanu putnu apoteku. Bez tableta protiv glavobolje i aspirina mnogi i ne izlaze iz kuće, ali to nije sve što nam može biti potrebno kada krenemo na odmor.

Hroničnim bolesnicima je bitno da im terapija uvek bude pri ruci, a ima i onih koji i ne razmišljaju o lekovima.

Ova je već druga sezona kako su mere zbog svetske pandemije na snazi u skoro svim Evropskim zemljama, i zato je bitno da se pre puta dobro informišemo – poručuje Jelena Pavlović, specijalistkinja farmacije, pomoćnica direktora za farmaceutske poslove u „Apoteci Subotica“.

Hronični bolesnici moraju voditi računa o tome da u većinu zemalja ne mogu uneti veću količinu lekova od onog što će iskoristiti za vreme boravka u toj zemlji. Ako nemamo stalnu terapiju, i dalje je važno da neke lekove uvek imamo u putnoj apoteci, naročito ako putujemo sa decom, a to su sirupi za snižavanje termperature, antihistaminik u slučaju alergijskih reakcija, probiotici i sredstva za rehidrataciju, kao i kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom.

Možemo doživeti neprijatnosti i zbog uboda insekata, prvenstveno komaraca, pa nije na odmet da u putnu apoteku ubacimo i nešto od sredstava koji mogu pomoći uzim slučajevima.

Svakako je najbolje da se pre polaska na put savetujmo sa farmaceutom, ne samo da bi dobili korisne savete o tome šta od lekova da ponesemo, već i da saznamo koji lekovi nisu preporučeni kada se duže izlažemo suncu, jer mogu da izazovu fotosenzibilizaciju, odnosno da nam se pojave fleke na koži.

Ostale vesti iz ove kategorije