RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Turizam

Palić i dalje nije za kupanje - mnogima to ne smeta

Sanda Mileusnić | 15. jul 2021. | 11:44 | Turizam

Palić i dalje nije za kupanje -  mnogima to ne smeta

Kvalitet vode u Paliću nepromenjen je i stručnjaci i dalje vodu ocenjuju kao nepogodnu za kupanje. Ipak kao ni svako leto pre ovoga, tako ni 2021. ne odudara od pravila. Dok biolozi kažu da jezero ne ispunjava parametre kvaliteta,  ljudi koji se u njemu kupaju tvrde -  voda je odlična i niko se tu nije zarazio. Na Peščanoj plaži kažu da spas od vrelih julskih dana većina traži  popodne i vikendom, kada su najveće gužve.

Monitoring kvaliteta vode u Paliću radi se svakog meseca i to već godinama unazad, a ispituju se fizičko-hemijski i hidro-biološki parametri, pojašnjava biolog Božana Đurašković i dodaje da se poslednji ovogodišnji rezultati ne razlikuju od onih iz 2020, odnosno da voda ne zadovoljava uslove kvaliteta.

Njen loš ekološki status pete klase uslovljavaju biološki parametri, odnosno prenamnoženost algi i dominantno prisustvo modrozelenih algi, zaključuje sagovornica.

Osim algi, vodu u Paliću lošom čini i izuzetno mala providnost , intenzivna zelena boja, veliko organsko opterećenje, visoka koncentracija nutrijenata i visoka pH vrednost, te neujednačen kiseonični režim.

Ostale vesti iz ove kategorije