RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Sistem „dve kante“ i dalje na čekanju

Marijana Tolimir | 20. jul 2021. | 11:28 | Društvo

Sistem „dve kante“ i dalje na čekanju

I pored usvajanja planova, kao i probnog rada Regionalne deponije, još uvek se ne zna kada će ovaj sistem zaživeti, a građani dobiti dve kante za razvrstavanje kućnog smeća – uz zelene, i plavu u koju bi odlagali suvi, odnosno reciklabilni otpad.

JKP „Čistoća i zelenilo“ u magacinu ima spremno 14.500 takvih kanti, ali još uvek nema tehničkih mogućnosti da ideju sprovede u delo, tačnije nema adekvatne auto-smećare.

Zbog određenih poteškoća, i nova gradska odluka o upravljanju otpadom, koja po prvi put predviđa regionalno upravljanje, ima prelazni rok do 2023. godine, a kako ne bi ostala mrtvo slovo na papiru, do kraja godine biće formiran tim koji će imati zadatak da odluku implementiraju, poručuju nadležni.

Do tada, na godišnjem nivou u Subotici se proizvede oko 50.000 tona mešanog komunalnog otpada, koje i dalje završava na nesanitarnoj deponiji „Aleksandrovačka bara“, dok je primarna selekcija na veoma niskom nivou. Uprkos naporima JKP „Čistoća i zelenilo“, svega deset procenata otpada se selektuje na mestu nastanka.

Panel diskusiju „Koncept upravljanja otpadom u Subotičkom regionu i Zelena agenda EU za Zapadni Balkan“ organizovao je Regionalni Arhus centar Otvorenog univerziteta Subotica i Udruženje TERRA’S preko projekta “Smanjimo količinu otpada i čuvajmo Suboticu, zajedno!” koji je podržala Gradska uprava Subotica.

Ostale vesti iz ove kategorije