RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Završen treći festivalski dan

Sanda Mileusnić | 20. jul 2021. | 12:26 | Kultura

Završen treći festivalski dan

Kiša je i sinoć glavni program Festivala evropskog filma premestila sa Letnje pozornice u zatvoreni prostor – bioskop Eurosinema, a na repertoaru se našao film van konkurencije „Čisto ljudski“ reditelja Igora Ivanova, koji prikazuje šest neobičnih likova u šest isprepletenih sekvenci. To je dramska priča o očajnim ljudima koji pokušavaju da prežive, u potrazi za ljubavlju ili iskupljenjem. Kako Ivanov dodaje, svi mi iz ovih krajeva možemo se pronaći u svakom od likova.

Koproducent filma je Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala, što je „Čisto ljudski“ i stavilo van konkurencije, a jednu od uloga -  udovicu tumači Jelena Mihajlović.

Gledala je publika juče i još nekoliko domaćih ostvarenja, program „Paralele i sudari“ obeležili su „Prolećna pesma“ i „Furija“, a još jedan film domaće produkcije privukao je pažnju javnosti  i to stručne. Asocijacija filmskih festivala Srbije sinoć je dodelila svoju prvu nagradu reditelju Ivanu Ikiću i producentu Milanu Stojanoviću, dvojcu zaslužnom za ekranizaciju „Oaze“. Svetsku premijeru imao je prošle godine na Venecijanskom festivalu, a ovo mu je dvanaesta nagrada. Reditelj Ivan Ikić ističe da je reakcija publike bile dobra, ali da je priznanje kritike u vreme kada ona nestaje od izuzetnog značaja.

U glavnom takmičarskom programu publiku večeras očekuje „Prirodna svetlost“ i „Čuvar brata svojega“.

Ostale vesti iz ove kategorije