RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Svetska premijera „Nečiste krvi“ na Paliću

Sanda Mileusnić | 22. jul 2021. | 12:26 | Kultura

Svetska premijera „Nečiste krvi“ na Paliću

Publiku na Letnjoj pozornici večeras u 21 čas očekuje svetska premijera domaćeg ostvarenja „Nečista krv – greh predaka“. Film rađen po motivima romana Bore Stankovića ekranizovao je reditelj Milutin Petrović.

Radnja filma prati priču o Hadži Trifunu kojeg tumači Dragan Bjelogrlić, uglednom srpskom trgovcu koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju. „Nečista krv“  govori o važnom periodu naše istorije koji se duboko utkao u kolektivni mentalitet, a Bjelogrlić Hadži Trifuna opisuje kao čoveka koji pokušavajući da sredi situaciju,  istovremeno sve radi  pogrešno.

Priča o Vranju sa kraja 19.veka donosi i jake ženske likove, ispred svog vremena, likove od krvi i mesa. Hadži Trifunovu sestru Conu odigrala je Katarina Radivojević, koja za Conu kaže da preteča moderne žene koja živi slobodno, donosi vlastite izbore, što je za tu epohu bilo gotovo nemoguće.

Još jedan neobuzdan i nepokoren ženski lik, ali okovan društvenim normama  -  Tašanu donosi Anđela Jovanović. Tašana je žena koja se bori za sopstvenu egzistenciju u patrijarhalnom sistemu gde se od žene očekuje jedino da se rodi, da rodi i da umre.

Nakon palićke premijere, „Nečista krv –greh predaka“ u bioskope dolazi 26.avgusta, a publika će u večeras u terminu od 23 časa gledati još jedan film takmičarske selekcije – „Ja nikad ne plačem“.

Ostale vesti iz ove kategorije