RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Zlatni toranj „Najgoroj osobi na svetu“

Sanda Mileusnić | 23. jul 2021. | 13:14 | Kultura

Zlatni toranj „Najgoroj osobi na svetu“

Zlatni toranj za najbolji film na 28. Festivalu evropskog filma Palić petočlani žiri dodelio je „Najgoroj osobi na svetu“. Ova norveška drama reditelja Joakima Triera na naš festival stigla je pravo iz Kana, gde je takođe osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu. Međunarodni žiri dodelio je još dve nagrade:  za najbolju glumu Taharu Rahimu za film „Dnevnik iz Gvantanama“ i Palićki toranj za najbolju režiju koji je otišao u ruke Feritu Karahanu reditelju „Čuvara brata svojega“.

U izboru najboljeg filma ovogodišnje selekcije dva žirija bila su jednoglasna, i tročlani FIPRESCI žiri je nagradu  dodeio „Najgoroj osobi na svetu“. Žiri kritike u programu „Paralele i sudari“ gledao je 12 filmova i doneo jednoglasnu odluku, nagradu za režiju dodelio je Vitaliju Akimovu za film „Dečak“, dok je najbolji film ove selekcije hrvatsko ostvarenje „Nun of your business“ rediteljke Ivane Marinić Krgić o dve časne sestre koje su se zaljubile u samostanu.

Sedmodnevnim programom 28. Palićkog festivala i direkcija je zadovoljna, reakcije publike i gostiju bile su izvanredne, a ocenjuju ga i kao najbolje izdanje Festivala.

Na večerašnjoj ceremoniji zatvaranja osim svečanog proglašenja pobednika i dodele nagrada publiku očekuje projekcija još jednog filma koji se našao u takmičarskoj selekciji – „Vojvoda“  britanskog reditelja Rodžera Majkla, nakon čega sledi premijerno prikazivanje prve dve epizode domaće serije „Kljun“. Glavni lik ove kriminalističke serije je ženski detektiv, a snimana je u Subotici.

Ostale vesti iz ove kategorije