RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Alergije na sunce češće ove godine

Sanda Mileusnić | 28. jul 2021. | 12:25 | Zdravstvo

Alergije na sunce češće ove godine

Vreli talasi sa tropskim temperaturama koji nas prate od početka leta, osim što nam otežavaju obavljanje svakodnevnih obaveza, nose sa sobom još jedan rizik -  povećano UV zračenje. Prema podacima RHMZ vrednost UV indeksa nad našim gradom danas je visok, dok će sutra biti veoma visok. Prošetali smo gradom u potrazi za odgovorom da li se Subotičani ovih dana bore samo sa vrelinom ili vode računa i o zaštiti kože od štetnih posledica UV zraka, i dok  neki obavezno nanose kremu, drugi prosto ne izlaze napolje, a nekima leto baš prija.

Stručnjaci objašnjavaju da visoke temperature ne znače uvek i visok stepen UV zračenja, ali je on ove godine zaista ostavio štetne posledice, pa su mnoge osobe razvile alergiju na sunce, a takođe se  mnogo brže i lakše izgori.

Kao zaštita se preporučuje nošenje šešira ili kačketa, kao i naočara sa UV filterom, jer na taj način sprečavamo dopiranje štetnih zraka do naših očiju, a  na kožu bi trebalo nanositi  faktor  od 30 do 50. Sagovornica dodaje da bi trebalo birati proverene proizvođače, pročitati sastav i prilagoditi ga svojoj koži.

Prekomerno izlaganje suncu i prevelika količina UV zraka može imati akutne posledice -  crvenilo i opekotine,  i odložene efekte,  poput ubrzavanja prirodnog procesa starenja kože, ali i ozbiljnijih posledica kao što su zloćudni tumori, jer kako sagovornica ističe – koža pamti.

Ostale vesti iz ove kategorije