RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Turizam

Vino u umerenim količinama – lek za telo i dušu

Silvia Martinović | 9. avgust 2021. | 10:35 | Turizam

Vino u umerenim količinama – lek za telo i dušu

Četvrti Međunarodni skup vinskih viteških redova održan je u subotu u centru Subotice, u organizaciji Vinskog viteškog reda „Sveti Trifun“ iz Bajmoka.

Da je dobro i kvalitetno vino, konzumirano umereno može da bude eliksir zdravlja, dokazuje Šandor Silađi, konzul Vinskog viteškog reda „Sveti Trifun“ i kancelar Vinskog viteškog reda „Sveti Georgije“ iz Bačke. Šandor tvrdi da ljudi često imaju predrasude, pa misle da svi oni koji vole vino da se često opijaju, iako to nije tačno.

Defile viteških redova iz celog regiona, degustacija najboljih domaćih vina i bogat gastronomski program – to je ono što je građane Subotice i goste čekao ispred Gradske kuće. Ranije je ova manifestacija održava u Bajmoku, međutim, kako organizatori kažu, „prerasli“ su svoje rodno selo.

Po prvi put u Srbiji, vinski vitezovi su primali nove članove, a među njima i tri vinske dame. Uslov za to je stažiranje od godinu dana, da se nauče osnovi vinarstva. A da naš kraj ima tradiciju u ovoj oblasti, dokazuju i ornamenti kojima je ukrašena Gradska kuća, istakao je član Gradskog veća zadužen za privredu i turizam, Srđan Samardžić.

Skup vinskih vitezova imao je i humanitarni karakter. Organizatori su sakupljali sredstva za lečenje Boška Guglete i Vanje Malović, dečaka i devojčice koje se bore protiv spinalne mišićne atrofije, a kojima je potreban najskuplji lek na svetu, Zolgensma, koji košta neverovatnih 2,2 miliona evra.

Ostale vesti iz ove kategorije