RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Počeo 28. Međunarodni festival pozorišta za decu

Sanela Simeunović | 20. septembar 2021. | 09:48 | Kultura

Počeo 28. Međunarodni festival pozorišta za decu

Svečanim otvaranjem sinoć je počeo 28. Međunarodni festival pozorišta za decu. Nagrade za životno delo  „Mali princ“ dodeljene su laureatima Jovanu Caranu i Ljudmili Konstantinovoj Hense.

Bogat i zanimljiv program i ove godine očekuje najmlađu publiku. Do 24. septembra, u okviru takmičarskog programa, a u organizaciji Otvorenog univerziteta, biće odigrano deset  predstava za decu iz Mađarske, Izraela, Hrvatske, Češke, Brazila, Nemačke, Slovačke, Republike Srpske i Srbije. Prilikom svečanog otvaranja na sceni Dečijeg pozorišta, gradonačelnik Stevan Bakić, podsetio  je prisutne da je ovaj festival održan i prošle godine. Veoma je  važno  negovati i život i stvaralaštvo, istakao je Bakić, kako bismo bili što spremniji u suočavanju sa svim izazovima koji nas zadese i čekaju u životu. 

Gradonačelnik Bakić, povelju za život posvećen stvaralaštvu za decu, posthumno dodeljenu reditelju Dragoslavu Todoroviću, uručio je Eriki Janović, saradnici Todorovića. Dobitnici nagrade „Mali princ” za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu su reditelj i glumac Jovan Caran, i kreatorka lutaka, kostima i scenografije Ljudmila Konstantinova Hense, iz Kazahstana.  

Ove godine oformljen je i Mladi žiri, koji čine deca osnovnog i srednjoškolskog uzrasta, polaznici dramskog studija Baletske škole “Raičević”. Ovaj žiri će dodeliti Nagradu mlade publike za najbolju predstavu.

Ostale vesti iz ove kategorije