RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Počinje druga faza programa „Moja prva plata”

Redakcija TV Subotica | 1. oktobar 2021. | 09:30 | Društvo

Počinje druga faza programa „Moja prva plata”

Realizacija druge faze ovogodišnjeg programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“ počinje danas. Druga faza je namenjena nezaposlenim licima, koja za učešće u programu mogu da se prijave na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs, do 31. oktobra.

Ovim programom mladima bez radnog iskustva se omogućava da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavaca, na taj način steknu znanja, veštine i kompetencije za rad i tako povećaju svoje mogućnosti za zapošljavanje. Planirano je uključivanje do 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, koji su bez radnog iskustva (ili sa radnim iskustvom kraćim od 6 meseci stečenim na poslovima u okviru nivoa obrazovanja sa kojim konkurišu), a nalaze se na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje. Program „Moja prva plataˮ se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa u trajanju od 9 meseci, tokom kojih NSZ mladima sa srednjim obrazovanjem isplaćuje mesečnu novčanu naknadu od 22.000 dinara, a mladima sa visokim obrazovanjem 26.000 dinara. Pored toga, NSZ mladima uključenim u ovaj program uplaćuje i doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Prva faza – prijavljivanje poslodavaca i oglašavanje pozicija  je završena 23. septembra, a na sajtu Moja prva plata se nalaze sve odobrene pozicije na koje kandidati mogu konkurisati. Treća faza programa namenjena je izboru kandidata od strane poslodavaca, koji će proces selekcije moći da obavljaju od početka prijave kandidata, dok će povezivanje (konačan izbor) kandidata poslodavci iz privatnog sektora moći da obave u periodu od 1. do 15. novembra, a poslodavci iz javnog sektora u periodu od 16. do 30. novembra. U roku od 15 dana od dana završetka izbora kandidata biće formirane konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima, koje će biti dostupne na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs. Četvrta faza realizacije programa se odnosi na potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata, dok će sprovođenje programa početi u roku od 15 dana od dana formiranja konačne liste poslodavaca sa izabranim kandidatima.

Osmrtnicama

Ostale vesti iz ove kategorije