RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Svaki peti Subotičanin stariji od 65 godina

Sanda Mileusnić | 1. oktobar 2021. | 11:40 | Društvo

Svaki peti Subotičanin stariji od 65 godina

U našem gradu prema poslednjim zvaničnim podacima živi nešto više od 136.000 osoba, od čega oko 20 odsto čini starija populacija, odnosno svaki peti stanovnik Subotice ima preko 65 godina. Problemi sa kojima se suočavaju su brojni, od malih primanja pa sve do nedostatka razumevanja mlađih. Ovo je dan posvećen njima.

Na klupicama, u redovima ispred banaka, u čekaonicama ambulanti Doma zdravlja, na pijaci ili na nekom od šetališta, ovo su mesta na kojima po pravilu u prepodnevnim časovima možete sresti naše najstarije sugrađane. I popričati sa njima. Upravo to je naša ekipa učinila povodom Međunarodnog dana starijih osoba – prvog oktobra. I dok svaka njihova bora i seda kosa u sebi nosi poneku mudrost, pod stare dane sačekali su ih i male penzije, strah za bezbednost, nepoštovanje i nerazumevanje. Upravo to su problemi na koje su nam ukazali.

Problema su svesni i u lokalnoj samoupravi, niska primanja vuku za sobom i nemogućnost kupovine skupih lekova, ali i prehrambenih artikala i održavanje domaćinstva, poput plaćanja mesečnih troškova.

Mere koje Grad  trenutno sprovodi na poboljšanju položaja starije populacije ogledaju se kroz izdvajanje budžetskih sredstava za rad ustanova poput Gerontološkog centra, koji je za usluge pomoć i negu u kući, otvorena zaštita i rad gerontoloških klubova dobio 54,5 miliona dinara, zatim za besplatni javni prevoz i organizacije poput Karitasa, Kola srpskih sestara i Udruženja penzionera.

Prvi oktobar kao Međunarodni dan starijih osoba  obeležava se već 30 godina, otkako ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila 14.decembra 1990.godine sa ciljem uticanja na države da osiguraju zadovoljenje potreba starijih članova i omoguće im lakše učestvovanje u društvu u skladu sa njihovim sposobnostima.

Osmrtnicama
Ostale vesti iz ove kategorije