RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Trećina lekara i osoblja u crvenoj zoni zbrinjava više od 100 pacijenata

Marijana Tolimir | 15. oktobar 2021. | 10:48 | Društvo

Trećina lekara i osoblja u crvenoj zoni zbrinjava više od 100 pacijenata

Situacija u Opštoj bolnici Subotica iz dana u dan sve je teža- dva puta je više prijema nego otpusta zbog kovid infekcije, zbog čega se i crvena zona konstantno puni. Trenutno je na lečenju 114 pacijenata, od čega se 15 nalazi u Jedinici intenzivnog lečenja.

Za zaposlene u Opštoj bolnici kovid predugo traje – u ovom momentu je jedna trećina lekara, medicinskog i pomoćnog osoblja angažovana u crvenoj zoni kako bi više od stotinu pacijenata moglo da dobije odgovarajuću negu. Troši se i pet puta više kiseonika nego pre kovida, a ovaj talas je specifičan po tome što imaju mnogo više obolele dece, kao i pozitivnih porodilja, navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Hospitalizuju pacijenti sa obostranim upalama pluća, a i kod mlađih i kod starijih, klinička slika je teža ukoliko imaju neko hronično oboljenje.

Jedini način da se epidemija zaustavi i bolnica vrati u uobičajen režim rada, jeste vakcinacija, zbog čega lekari još jednom apeluju, naročito na mlade, jer su često oni ti koji unose virus u porodice.

Za lečenje kovid pacijenata, trenutno je otvoreno deset organizacionih jedinica – od respiratorne ambulante za odrasle, za decu i za trudnice, pa sve do nekoliko kovid odeljenja i Jedinice intenzivne nege za zbrinjavanje onih u najtežem stanju, koji zahtevaju mehaničku ventilaciju.

Osmrtnicama
Ostale vesti iz ove kategorije