RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Organska proizvodnja stagnira

Marijana Tolimir | 25. februar 2018. | 13:45 | Poljoprivreda

Organska proizvodnja stagnira

Prvi od deset planiranih seminara na temu organske proizvodnje preko projekta „Organski most“, Udurženje TERRA’S održalo je danas u prostorijama Arhus centra. Seminar je okupio organske proizvođače iz Subotice i okoline, a glavne teme bile su novine u zakonskoj regulativi, kao i o mogućnostima njihovog udruživanja.

Hranu koja nije tretirana hemijom, poljoprivrednik Arpad Čikoš prvo je počeo da proizvodi za sopstvene potrebe. Saznavši da za organskim proizvodima postoji potražnja, Arpad je rešio da celo gazdinstvo sa konvencionalne pređe na organsku proizvodnju, Danas na svom imanju u Tototvom selu na 13 hektara uzgaja povrće, a na 7 žitarice. Kaže da sa plasmanom nema problema, jer robu prodaje kroz više kanala, međutim, kako bi povećao proizvodnju, nedostaje mu institucionalna podrška.

I dok organska proizvodnja u svetu beleži konstantan rast, u Vojvodini je prošle godine zabeležena stagnacija, kaže Snježana Mitrović iz Udruženja TERRA’S. Zbog toga su, dodaje, inicirali razgovore u Vladi pokrajine, kako bi se pronašlo rešenje za podsticaj ovom vidu proizvodnje.

Podaci iz 2016. godine pokazuju da u svetu raste tržište organskih proizvoda i dostiglo je 80 milijardi evra, dok je u Evropskoj uniji 35 milijardi, što je deset odsto povećanja. Takođe, zabeleženo je povećanje površina pod organskim proizvodima za 15 odsto.

Ostale vesti iz ove kategorije