RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Sistem e-recepta funkcioniše u našem gradu

Karolina Bašić | 16. maj 2018. | 15:39 | Zdravstvo

Sistem e-recepta funkcioniše u našem gradu

Sistem elektronskog recepta u našem gradu, odnosno u apotekama i ambulantama uveliko funkcioniše, a iz Apoteke Subotica kažu da neusaglašenosti i tehničkih problema ima sve manje. Koji su benefiti, ali i kako naši sugrađani reaguju na sistem elektronskog recepta, pogledajte u narednom prilogu.

Elektronski recept ima mnogo benefita, a jedan od njih je da pacijent ne mora da čeka u ambulanti, a možda čak i da ne dolazi narednih šest meseci. Naime, e-recept dobijaju samo pacijenti koji imaju neko hronično oboljenje, kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i plućne bolesti. Lekar procenjuje da li je pacijentu potrebna elektronska terapija, potom je upisuje u elektronski karton za period od dva do šest meseci. Na taj način, u apotekama gde postoji sistem e-recepta, građani lekove mogu da podignu samo sa zdravstvenom knjižicom. 

E-recept je zvanično počeo da funkcioniše 15. decembra, a u Apoteci Subotica kažu da su oni u svih 22 ogranka bili spremni za ovaj sistem još u januaru. Iako se, pored elektronskog, još uvek ispisuju i papirni recepti,  naši sugrađani su se već navikli na novi sistem , a postupak je veoma jednostavan.

Sistem e-recepta je projekat Ministarstva zdravlja koji ima za cilj da olakša pacijentu i izvrši racionalizaciju vremena i troškova na svim nivoima zdravstva.  

Ostale vesti iz ove kategorije