RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Turizam

Subotičani "izašli na teglu"

Redakcija TV Subotica | 16. septembar 2018. | 09:10 | Turizam

Subotičani "izašli na teglu"

U potrazi za najboljim receptom za ajvar, Karavan „Izađi mi na teglu“, stigao je u subotu i u naš grad. Karavan petu godinu zaredom obilazi Srbiju, pružajući priliku ajvar-majstorima da pokažu svoje umeće u spravljanju gastronomskog specijaliteta bez kog je nezamisliva zimska trpeza, a u Subotici se zaustavio po treći put.

Subotičani su bili raspoloženi da „izađu na teglu“ i ukrste varjače. Čak 13 ekipa takmičilo se u pripremi ajvara. Iako se svako od njih potajno nadao pobedi, ipak im je najvažnije bilo da se dobro zabave i lepo druže. Svi su koristili uglavnom iste sastojke — pečenu papriku, poneko i patlidžan, ulje, so i sirće. Ipak, svako je imao i neku svoju tajnu, zbog koje je svaki ajvar bio različitog ukusa.

Karavan „Izađi mi na teglu“ je krenuo 17. avgusta iz Beograda, trenutno obilazi gradove po Vojvodini, nakon čega se seli u centralnu i južnu Srbiju.

Na „teglu će izaći“ ajvar-majstori u oko 30 gradova. Oni najbolji među njima, učestvovaće u finalnom takmičenju, koje će se održati 13. oktobra u Beogradu. U prethodna četiri finala, dva puta su pobedu odneli takmičari iz Vojvodine, a dva puta su bolji bili učesnici sa juga Srbije. Dakle, još uvek traje potraga za delom naše zemlje u kom se priprema najbolji ajvar, i čini se da se nikada neće ni završiti, jer ne samo što su ukusi različiti, nego i ajvar jednostavno ne može da omane. Posebno ako se priprema s ljubavlju i strpljenjem, i pravim tajmingom za dodavanje sastojaka, ističu organizatori, s obzirom na petogodišnje iskustvo u potrazi za najboljim ajvarom.

Ostale vesti iz ove kategorije