RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Prevencija siguran put do očuvanja zdravlja

Nina Kovačević | 22. januar 2019. | 14:52 | Zdravstvo

Prevencija siguran put  do očuvanja  zdravlja

Povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice,  lekari poručuju da je ovu malignu bolest moguće sprečiti, ali da, nažalost, u našoj zemlji sa najpreventabilnijom  bolešću čak oko 500 žena godišnje izgubi bitku.  Prevencija je siguran put ka sprečavanju nastanka bolesti, a rano otkrivanje ka izlečenju tog oboljenja, zbog čega je neophodno da žene redovno odlaze na ginekološke preglede.

Naša sugrađanka, 53-godišnja Marija Dulić, kaže da vodi računa o svom zdravlju i da zbog toga redovno posećuje  ginekologa.

Prema rečima dr Ingrid Higl, specijaliste ginekologije i akušerstva u  Dispanzeru za žene,  starije sugrađanke redovnije vrše preventivne preglede, ali neophodno je povećanje broja pregleda i kod mlađih i kod starijih pacijentkinja. Faktori rizika za stvaranje karcinoma grlića materice su rano stupanje u seksualne odnose, nezaštićeni seksualni odnosi,  promiskuitetnost partnera i infekcije humanim papiloma virisom(HPV), koji je često glavni uzročnik za nastanak bolesti čiji se simptomi javljaju u kasnijem stadijumu.

Prema rečima stručnjaka, redovan ginekološki  pregled je obavezan jednom godišnje, čime se omogućava  neophodna prevencija bolesti ili otkrivanje u početnoj fazi, a zatim i njeno praćenje i adekvatno lečenje, koje je, što se bolest ranije otkrije, uspešnije.

Ostale vesti iz ove kategorije