RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

37 izbegličkih porodica dobiće građevinski materijal

Nina Kovačević | 23. januar 2019. | 14:18 | Društvo

37 izbegličkih porodica dobiće građevinski materijal

U  Velikoj većnici Gradske kuće uručeni su ugovori za dodelu 37 paketa građevinskog materijala izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i  Hrvatske u okviru Regionalnog stambenog programa, potprojekta 5. Svaka porodica će dobiti građevinski materijal vrednosti od  9.000 evra  za renoviranje stambenih prostora.

Porodica Đukanović koja je živela u BiH, zbog rata je ostala bez krova nad glavom. Duže od dve decenije žive u Aleksandrovu, a danas su prvi put dobili pomoć  koju će iskoristiti za renoviranje kuće.

Cilj Regionalnog stambenog programa je da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu, podsetio je  Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, a tom prilikom je pohvalio zainteresovanost subotičke lokalne samouprave da se pomogne izbeglim porodicama. Prošle godine  dodeljeno je 37 seoskih kuća, u sklopu programa  pronađena je lokacija za zidanje dve zgrade sa 44 stana dok je trenutno  u toku  kupovina još 26 kuća što će uz današnju dodelu ugovora, prema njegovom mišljenju, omogućiti da preko 140 porodica na teritoriji Srbije reši svoje stambeno pitanje.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban  izrazio je zadovoljstvo zbog rezultata koji su postignuti tokom ovog projekta.  Istakao je da su potrebe daleko veće i da će se i u budućnosti tražiti načini za  rešavanje stambenih i ostalih potreba izbeglih porodica.

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Republike Hrvatske,  Bosne i Hercegovine  i Crne Gore,   sprovodi se  uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansira se najvećim delom  sredstvima EU.

Ostale vesti iz ove kategorije