RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Sklopljeno 78 brakova više, rođeno 100 beba manje

Nina Kovačević | 24. januar 2019. | 14:39 | Društvo

Sklopljeno 78  brakova više, rođeno 100 beba manje

Na teritoriji našeg grada i okoline, tokom protekle godine sklopljeno je ukupno 1.075  brakova,  za 78 više u odnosu na 2017. godinu, a rođeno je 1449 beba, odnosno stotinu manje u odnosu na godinu ranije.

Razlozi za stupanje u brak u moderno vreme su mnogobrojni, ali su pravi razlozi za stupanje u bračnu zajednicu i dalje ostali tradicionalni i njih čine ljubav, poverenje i uzajamno razumevanje, podsećaju matičari.

Prošle godine sklopljeno je 697 brakova na teritoriji našeg grada, a u mesnim kancelarijama na Paliću, u Čantaviru, Bajmoku, Starom Žedniku i Tavankutu zaključeno je 378 brakova. Matičari ističu da se pomerila starosna granica stupanja u bračnu zajednicu, pa muškarci na „ludi kamen“ u proseku staju u 35 godini, dok se žene na ovaj korak odlučuju u 32. Ipak, u 2018. godini  su sklopljena i četiri maloletnička braka. 

Prema rečima matičarke, decu koja su rođena u bračnoj zajednici nije potrebno prijavljivati u matičarskoj službi već se podaci automatski prenose iz Opšte bolnice što predstavlja olakšicu za roditelje, dok je za decu rođenu u vanbračnoj zajednici neophodno da roditelji dođu i prijave rođenje deteta. Najpopularnija imena koja su roditelji  izabrali za bebe rođene tokom prošle godine su bila Aleksa i Sofija.

Ukoliko planirate da stanete na ,,ludi kamen“ važno je da znate da su venčanja  koja se obavljaju u maloj sali Gradske kuće besplatna dok  za  venčanje u Velikoj većnici treba izdvojiti 5300 dinara. Najpopularniji meseci za stupanje u brak su maj, avgust i septembar, a venčanja se obavljaju subotom, nedeljom i sredom.

Ostale vesti iz ove kategorije