RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Tokom zime više čitamo

Nina Kovačević | 25. januar 2019. | 14:16 | Društvo

Tokom zime više čitamo

Tokom zimskih dana naši sugrađani intenzivnije tragaju za dobrom knjigom, a osim obavezne lektire za koju se najčešće odlučuju školarci, naši sugrađani čitaju kriminalističke i ljubavne  romane, beletristiku i stručnu literaturu iz oblasti psihologije, pedagogije i istorije, uz biografije i autobiografije značajnih ličnosti.

Na  ljubav prema knjizi našeg sugrađanina Koso Lasla, uticala je njegova učiteljica kada je imao deset godina. Sada ima 75 i penzionerske dane upotpunjuje čitanjem, a godišnje pročita i preko stotinu knjiga.

Čitalačke navike kod dece se razvijaju odmalena, zbog čega se na Dečjem odeljenju mogu učlaniti deca od rođenja do osmog razreda osnovne škole, a tome doprinosi i dugogodišnja akcija upisa predškolaca u radionice u kojima se deca susreću sa knjigama, uče o biblioteci i značaju čitanja. Bibliotekari kažu da školarci tokom zime najčešće čitaju obaveznu lektiru.

Naši sugrađani čitaju raznovrsna dela, a izbor zavisi od ličnih afiniteta, ali potreba da prate aktuelnosti, prisutna je kod svih čitalaca, kažu u Gradskoj biblioteci. Takođe, ljubitelji pisane reči „lepršavu letnju“  literaturu zimi zamenjuju klasicima i složenijim književnim delima.

Gradska biblioteka ima oko 6000 članova, od čega pozajmno odeljenje broji 2500, a Dečje odeljenje oko 2700 članova. Od početka godine, radno vreme je promenjeno, pa se knjige mogu iznajmiti ponedeljkom, sredom i petkom od 7.30 do15 časova, a utorkom i četvrtkom od 12 do 19.30 časova.

Ostale vesti iz ove kategorije