RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

U toku je analiza zemljišta pred prihranu ozimih useva

Nina Kovačević | 30. januar 2019. | 14:33 | Poljoprivreda

U toku je analiza zemljišta pred prihranu ozimih useva

Vremenski uslovi tokom zime nisu  ugrozili  useve koji se nalaze u fazi mirovanja, poručuju iz Poljoprivredne stručne službe. Stručnjaci podsećaju poljoprivrednike da je u ovom periodu, pred prihranu ozimih useva,  preporučljivo uraditi N-min analizu zemljišta.

Prosečan sadržaj nitratnog azota u zemljištu na parcelama pod pšenicom je viši u odnosu na prethodne godine, zbog čega neće biti neophodna velika količina prihrane, napominje  Damir Varga, direktor  PSS Subotica. Tome je doprinela jesenja suša, jer zbog nedovoljnе količine padavina nije došlo do spiranja azota u niže slojeve zemljišta.  Kako bi se utvrdila tačna količina azota po slojevima zemljišta za datu parcelu i tačne preporuke za količinu i vrstu đubriva, poželjno je izvršiti N-min analizu zemljišta pre prihrane ozimih kultura.

Pored određivanja optimalne količine  djubriva  za postizanje maksimalnih prinosa uz minimalna ulaganja, cilj N-min metode je da se zaštiti životna sredina i očuva zemljište. Najveća zainteresovanost za primenu  ove metode vlada kod poljoprivrednika koji imaju veliki broj parcela, jer je ona ekonomski opravdana, ali je mogu izvršiti i oni koji se ratarskom proizvodnjom bave za sopstvene potrebe. U svakom slučaju, prihranu ove godine treba uraditi što kasnije, ističu stručnjaci.

U subotičkom ataru je zasejano preko 20.000 ha pšenice, 4.500 ha uljane repice, 3.500 ha ječma. Jedan prosečan uzorak zemljišta uzima se sa parcele površine oko 15 ha, rezultate je moguće dobiti istog dana, a  svi zainteresovani  poljoprivrednici koji žele da obave uzorkovanje, dodatne  informacije mogu dobiti u PSS.

Ostale vesti iz ove kategorije