RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Profesionalna orijentacija put do ispravnog izbora profesije

Nina Kovačević | 31. januar 2019. | 13:36 | Društvo

Profesionalna orijentacija  put do ispravnog  izbora profesije

Početak drugog polugodišta je pravo vreme da učenici završnog razreda osnovne škole razmisle o tome čime bi želeli da se bave u budućnosti, napominju školski psiholozi. Učenike tokom februara očekuje testiranje profesionalnih interesovanja koje će im pomoći pri izboru željene srednje škole i budućeg zanimanja.

Učenici osmog razreda upoznati su sa profesionalnom orijentacijom u sklopu radionica  još tokom sedmog razreda. Oni sa kojima smo razgovarali su se već odlučili za željenu srednju školu i buduće zanimanje, ali i pored toga željno isčekuju testiranje profesionalnih interesovanja koje će im, kako kažu, omogućiti da potvrde svoje izbore.   

Prema rečima školskog psihologa Dijane Mirković David, izuzetno je važno da se pri izboru buduće srednje škole usklade želje i mogućnosti učenika. Na izbor srednje škole i budućeg zanimanja utiču  brojni faktori kao što su roditelji, prijatelji, uspeh učenika, bodovi koje postignu na završnom ispitu i rezultat testa profesionalnih interesovanja... Ipak, najvažniji faktor treba da bude ličnost učenika, njegovi afiniteti i sposobnosti.

Kako bi se učenici u budućnosti bavili onim što vole, potrebno je da spoznaju svoja interesovanja, talente, potencijale i da ih usmere u čemu će im osim razrednog starešine koji ih prati i poznaje, pomoći i test profesionalnih interesovanja. TPI meri stepen interesovanja učenika iz  deset oblasti, na osnovu čega se određuje profil interesovanja.

U OŠ ,,Kizur Ištvan“ testom profesionalnih interesovanja biće obuhvaćeni svi učenici osmog razreda, nakon čega ih očekuje individualno savetovanje, kom mogu da prisustvuju i roditelji. Osim  u školi, učenici se mogu testirati i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a nakon spoznaje sopstvenih interesovanja,  informacije o željenim srednjim školama mogu dobiti tokom dana otvorenih vrata kao i na Sajmu obrazovanja.  

Ostale vesti iz ove kategorije