RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Aktivna starost doprinosi kvalitetu života

Nina Kovačević | 22. februar 2019. | 14:53 | Društvo

Aktivna starost doprinosi kvalitetu života

U prostorijama Gerontološkog centra ,,Dudova šuma“ održana je jednodnevna edukacija  na temu radno okupacione terapije u ustanovama za odrasle i starije ljude, u organizaciji Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu. Predavanja namenjena zaposlenima  u Gerontološkom centru, kao i privatnim domovima za negu starijih ljudi,  čiji je cilj unapređenje rada stručnih radnika, održala je Tatjana Grnčarski, direktorka Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu sa saradnicima.

Iz Gerontološkog centra  poručuju da se trude da korisnicima pruže najbolji kvalitet usluga, a edukacijama koje nisu samo predavanja već interakcija, razmena iskustava i mišljena stručnih radnika i radnih terapeuta iz drugih centara regiona,  dodatno će se doprineti  unapređenju stručnog  kadra za što kvalitetniji rad sa starim ljudima.

Direktorka  Pokrajinskog zavoda za socijalnu taštitu,Tatjana Grnčarski, pohvalila je višegodišnju uspešnu saradnju sa Gerontološkim centrom u našem gradu. Istakla je važnost brige društva o ljudima u trećem dobu čije bi slobodno vreme trebalo da bude ispunjeno aktivnostima koje odgovaraju njihovim potrebama, željama i mogućnostima.  Među najvećim izazovima za postizanje kvalitetnijeg i aktivnijeg života u trećem dobu jeste motivacija, uloga radnog terapeuta i individualni pristup prilikom izbora aktivnosti.

Zadržati fizičku i mentalnu aktivnost u starosti je veliki izazov, ali je neophodno, jer  utiče na  kvalitet života, čije poboljšanje  je zajednički cilj svih aktera edukacije.  Kako bi  ljudi u trećem dobu vodili što aktivniji  život potrebno je osluškivati njihove potrebe i edukovati stručne kadrove, zaključak je današnje edukacije.

Ostale vesti iz ove kategorije