RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Za očuvanje vode neophodna racionalna upotreba

Nina Kovačević | 21. mart 2019. | 14:24 | Društvo

Za očuvanje vode neophodna racionalna upotreba

U sklopu Ekološko-edukativnog Projekta za decu „Aquarius-vodni agent Dunavske regije“ koji zajedno realizuju Skupština Grada, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Vodna agencija Rogaška Slatina iz Slovenije, u OŠ „Kizur Ištvan“ održano je predavanje namenjeno učenicima. Predavanje, uz prezentaciju vodne stanice,  koje se u školama održava tokom ove nedelje, ima za cilj  podizanje svesti dece o značaju pravilne-racionalne upotrebe kao i očuvanja vode bez koje nema života.

Učenici trećeg i četvrtog razreda koji su tokom predavanja imali priliku da vide vodnu stanicu, kažu da se trude da uštede vodu na razne načine. Tokom školovanja kroz predmete „Svet oko nas“ i „Priroda i društvo“ kao i izborni predmet Čuvari prirode, upoznali su se sa značajem očuvanja životne sredine, posebno vode, a predavanje im je, kažu, omogućilo da prošire znanja. 

Vodna stanica pružilla je deci mogućnost da se upoznaju sa vodovodnom i kanalizacionom mrežom, da saznaju  kako voda dolazi do slavina,  gde sve može da curi voda i šta se tada  dešava, da rastavljaju i sastavljeju kućne instalacije, nauče kako pitka voda postaje otpadna, gde se odvodi takva voda kao i gde ona prečišćena odlazi. Agi Tukač iz JKP „Vodovod i kanalizacija“, ističe da se projekat realizuje  u svim zemljama u kojima protiče reka Dunav i da je važno decu naučiti kako da racionalno troše vodu.

Edukativna predavanja namenjena učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole  održana su u osam škola u našem gradu, a projekat je započet prošle godine postavljanjem merača protoka vode kako bi deca mogla da steknu uvid o potrošnji. 

Ostale vesti iz ove kategorije