RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Tuberkulozu je važno otkriti i lečiti na vreme

Nina Kovačević | 25. mart 2019. | 15:04 | Zdravstvo

Tuberkulozu je važno otkriti i lečiti na vreme

Povodom Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze koji se obeležava 24.marta lekari poručuju da i pored toga što je broj obolelih drastično smanjen, ovu zaraznu bolest važno je dijagnostikovati na vreme kako bi se omogućilo izlečenje. Na teritoriji Severno bačkog upravnog okruga godišnje se javi do pet novih slučajeva.

Simptomi tuberkuloze koja se najčešće javlja na plućima su  malaksalost, povišena temperatura do 37,5 koja se učestalo javlja, pojačano noćno znojenje, dugotrajni kašalj, iskašljavanje krvi. Lečenje ove zarazne bolesti traje minimum pola godine, a bolesnici s aktivnim oblikom TBC šire zarazne čestice kroz vazduh kijanjem i kašljanjem.

Faktori rizika koji utiču na javljanje obolenja koje nije uslovljeno godinama i od koga podjednako obolevaju muškarci i žene, su loš kvalitet života, slab imunitet, neredovna ishrana, fizička neaktivnost, pušenje, konzumiranje alkohola,  boravak u zatvorenim prostorijama kao i HIV infekcija. Pacijenti prema lečima lekara treba da se pridržavaju redovne terapije koja se sastoji iz bolničkog i kućnog lečenja uz primenu brojnih lekova  u čijoj primeni moraju biti istrajni.

Davne 1882. godine Robert Koh je otkrio uzročnika ove bolesti i to pod običnim mikroskopom.  

Ostale vesti iz ove kategorije