RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Dodeljene nagrade „Radomir Konstantinović“

Nina Kovačević | 27. mart 2019. | 14:55 | Kultura

Dodeljene  nagrade  „Radomir Konstantinović“

Savet za obeležavanje misaonog nasleđa  Radomira Konstantinovića dodelio je nagradu koje nosi ime poznatog subotičkog književnika i filozofa,  Laslu Vegelu i Radivoju Cvetićaninu.Tom prilikom je održana je i promocija  prvog  toma Sabranih dela Radomira Konstantinovića.

Književnici  laureati poručili su da im nagrada mnogo znači kao i da im je drago što je pokušaj da dela književnika Radomira Konstantinovića budu skrajnuta — propao. Od 387 književnih nagrada koje se dodeljuju u našoj zemlji, književnik Radivoj Cvetićanin,   kaže da je poželeo baš ovu, koja mu je dodeljena za delo „Konstantinović hronika“.

Laslo Vegel književnik, koji je dobitnik  i nagrade za životno delo, kaže da mu nagrada „Radomir Konstantinović“, vraća sećanje na gimnazijske dane kada je čitao njegove romane i uživao u modernoj prozi, naročitog  književnog izraza.Predsednica Saveta za obeležavanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinović,  prof. dr Latinka Perović, izrazila je zadovoljstvo time što misao pisca i dalje živi kroz aktivnosti kao što su promocije njegovih dela i dodela nagrada onima koji su na tragu njegovog misaonog nasleđa. Najveća ambicija Saveta je objavljivanje sabranih dela Radomira Konstantinovića.

Predsednik žirija bio je prof. dr Gojko Tešić koji je istakao da je pisac Radomir Konstantinović, koji je rođen na današnji dan u Subotici,  svojim bogatim književnim opusom izuzetno doprineo savremenoj srpskoj književnosti. 

 

Ostale vesti iz ove kategorije