RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Nagrađeni najbolji na konkursu „Putevima Tibora Sekelja“

Nina Kovačević | 28. mart 2019. | 13:54 | Društvo

Nagrađeni najbolji na konkursu „Putevima Tibora Sekelja“

U Politehničkoj školi dodeljene su nagrade autorima najboljih radova pristiglih na literarni, likovni i foto-konkurs ,,Putevima Tibora Sekelja“. Konkurs je bio organizovan u sklopu saradnje Politehničke škole i Društva za esperanto „Tibor Sekelj“, a nagrađeni su dobili  knjige  ovog svetskog putnika i putopisca,  kao i esperanto rečnik.

Prvo mesto u kategoriji literarnih radova osvojila je učenica drugog razreda Politehničke škole, Jelena Bakajić, koja pohađa smer likovni tehničar. Nagrada joj, kako kaže,  mnogo znači jer se trudila da svoj putopis napiše po uzoru na putopise  Tibora Sekelja. 

Predsednica subotičkog Društva za esperanto, Aranka Laslo, podsetila je da je zadatak  koji je dat učenicima osnovnih i srednjih škola,  bio da pročitaju neko od dela Tibora Sekelja i da po uzoru na to urade crtež, fotografiju ili literarni rad. Kvalitetnih radova koji su pristigli bilo je  oko 120, od čega je nagrađena trećina.

Iso Planić, direktor Politehničke škole, podsetio je da je Tibor Sekelj bio izuzetan građanin, putopisac  koji je govorio čak devet jezika. On je ukazao na značaj i veličinu njegovih dela, koja kroz niz školskih aktivnosti i dugogodišnju saradnju sa Društvom za esperanto zajedno čuvaju i prenose na mlađe generacije.

Tibor Sekelj bio  pisac, novinar, muzeolog, etnolog i esperantista svetskog značaja, a njegov život i dela poslužili su kao inspiracija za organizovanje konkursa, koji predstavlja jedan od načina da se sačuva uspomena na ovog znamenitog Subotičanina.

Ostale vesti iz ove kategorije