RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Mladi i migranti uredili igralište u Zoo-vrtu

Nina Kovačević | 1. april 2019. | 13:54 | Društvo

Mladi i migranti uredili igralište u Zoo-vrtu

Deca migranti koja borave u Prihvatnom centru u Subotici u zajedničkoj akciji sa mladima i učenicima iz Subotice uredili su igralište u Zoološkom vrtu na Paliću. Pored  uređenja igrališta i farbanja dečjih sprava,  cilj akcije koju je podržao grad, bilo  je i  druženje među decom, a zahvaljujući podršci Evropske unije, postavljen je novi mobilijar za odmor i odlaganje otpada.

Dvanaestogodišnji Vahid  Barzadi   koji je u našu  zemlju došao pre dve godine i sedam meseci, odlično govori srpski jezik. Akcija uređenja igrališta mu se veoma dopada, a za palićki zoo-vrt kaže da je jako lep i da će ga rado  posećivati.

Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite, pohvalio je organizaciju UNDP-a i  podsetio je da u Prihvatnom centru u Subotici trenutno boravi 14 porodica koje su danas imale priliku za druženje.

Direktor Zoološkog vrta, Petar Savić, rekao je da su ovom akcijom želeli da započnu prolećnu sezonu u novom ruhu igrališta. Godišnje ovaj zoo-vrt poseti do  160.000 ljudi, među kojima je najveći broj dece, kojoj je igralište i namenjeno.

Uređenje igrališta je jedna od akcija koja je namenjena jačanju zajedništva što je veoma važno kako bi se potrebe migranata i lokalnog stanovništva uskladile i kako bi zajednice bile stabilne i jake, poručila je Jelena Marić Luković, menadžerka podrške Evropske unije opštinama i gradovima u kojima borave migranti.

U zajedničkoj akciji uređenja igrališta  u zoo-vrtu, osim migranata, učestvovali su i predstavnici lokalne samouprave, UNDP-a, komeserijata za izbeglice i migracije, Kancelarije za mlade, učenici osnovnih škola i zaposleni, a svi se slažu da je akcija bila gest solidarnosti i  zajedničkog doprinosa negovanju  stare oaze kojoj je vraćen sjaj.

Ostale vesti iz ove kategorije