RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Solarijum nedostupan mladima

Nina Kovačević | 26. april 2019. | 13:38 | Zdravstvo

Solarijum nedostupan mladima

Na inicijativu Udruženja dermatovenerologa i u Srbiji je ograničena upotreba solarijuma.  Za mlađe od 18 godina i one koji su bolovali od tumora kože ili su na određenim terapijama upotreba je zabranjena, a punoletne osobe će prema novim pravilima  morati da daju pristanak, što je pozitivan pomak u očuvanju zdravlja, napominju stručnjaci.

Sugrađanke sa kojima smo razgovarali kažu da se svesne štetnog delovanja solarijuma na kožu, zbog čega ga većina ne koristi. Podržavaju ograničenje upotrebe solarijuma i smatraju da svako treba da bude odgovoran prema svom zdravlju.

Rizik od upotrebe solarijuma je višestruk, a posledice nisu vidljive odmah već „koža pamti“, istakla je dr Laura Lasinger, dermatovenerolog. Upotreba solarijuma utiče na starenje kože, povećava rizik od nastanka raka kože-melanoma, a može izazvati osip i opekotine.

Dermatolozi podsećaju da je jednom mesečno važno obaviti samopregled kože, a oni koji imaju rizik od nastanka melanoma treba jednom godišnje da obave specijalistički pregled. Besplatni pregledi mladeža biće organizovani tokom maja u sklopu kampanje „Euromelanom“.

Prema Pravilniku o kozmetičkim salonima i upotrebi solarijuma, koji je stupio na snagu sredinom februara, stariji  od 18 godina će moći da koriste solarijum ako prethodno potpišu da su upoznati sa svim mogućim rizicima.  Jedan primerak saglasnosti zadržava korisnik, a jedan vlasnici solarijuma koji su dužni da kontrolišu aparate i svakih šest meseci menjaju lampe. 

Ostale vesti iz ove kategorije