RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Vernici proslavljaju Đurđevdan

Nina Kovačević | 6. maj 2019. | 13:31 | Društvo

Vernici proslavljaju Đurđevdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Đurđevdan koji spada u jednu od  tri najveće srpske slave.  Na ovaj dan obeležava se sećanje na Svetog Đorđa ili Georgija, vojnika  u službi cara Dioklecijana koji je mučenički stradao za veru tokom progona hrišćana.

Mnogobrojni vernici u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg obeležili su Đurđevdan, jednu od najzastupljenijih slava pravoslavnih Srba.  Osveštali su kolač, doneli vino,  kupili sveću, a slavu će, kako kažu,  proslaviti u krugu porodice i prijatelja. 

Sveti Georgije se na ikonama predstavlja na konju, sa kojeg kopljem probada aždaju. Aždaja na ikoni predstavlja silu kojoj su stanovnici prinosli žrtve ne bi li je umilostivili verujući da je božanstvo, ali nakon što  je Sveti Gerorgije ubio aždaju, ljudi su prihvatili Boga i postali hrišćani, objašnjava prezviter Dragan Stokin. 

Đurđevdan predstavlja granicu između leta i zime, praznik je vezan za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke  i dobre useve, a  u narodu je ostala izreka Đurđev danak-hajdučki sastanak.  U običaje koji se odnose na ovaj praznik spadaju i pletenje venaca od đurđevka, umivanje biljem i kupanje na reci.

Ostale vesti iz ove kategorije