RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Multiplu sklerozu treba lečiti na vreme

Nina Kovačević | 30. maj 2019. | 13:30 | Zdravstvo

Multiplu sklerozu treba lečiti na vreme

Od multiple skleroze (MS) na teritoriji Severnobačkog okruga boluje 170 osoba, a  godišnje se otkrije oko dvadeset novih pacijenata, podaci su sa kojima dočekujemo Svetski dan borbe protiv multiple skleroze. Ova bolest, koja ima tendenciju rasta, najčešće pogađa radno sposobno stanovništvo između 20. i 40. godine života, iako se može javiti u bilo kom životnom dobu, a žene obolevaju dva puta češće od muškaraca.

Simptomi ove autoimune i neurodegenarativne bolesti  mogu biti različiti, a među najčešćima su trnjenje jedne strane tela, problemi sa vidom, vrtoglavica i  osećaj slabosti. Među faktore rizika za nastanak bolesti spadaju genetska predispozicija, nedostatak vitamina  D, infekcije određenim virusima, gojaznost i pušenje, objašnjava dr Livija  Despenić, načelnica Odeljenja  neurologije u Opštoj bolnici Subotica.

Dok kod jednog broja pacijenata bolest sporo napreduje i ne narušava  bitno kvalitet života, kod drugih agresivna pogoršanja dovode do teškog invaliditeta. Rana dijagnostika i pravovremeno uvođenje terapije su od presudnog značaja za lečenje. Od ukupno 14 registrovanih lekova, pacijentima u Srbiji dostupna su četiri.

Prema podacima Društva multiple skleroze Srbije, obolelih  u našoj zemlji  ima oko 9.000, a pacijenti imaju mogućnost aktivnog učešća na internet platformi za MS, koja pruža informacije i psihosocijalnu podršku koja je od izuzetnog značaja.

Ostale vesti iz ove kategorije