RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Deponije i zagađen vazduh najveći ekološki problemi

Nina Kovačević | 5. jun 2019. | 13:35 | Društvo

Deponije i zagađen vazduh najveći ekološki problemi

Naš grad suočava se sa ekološkim problemima poput neadekvatnog odlaganja otpada i  zagađenja vazduha, ali smo na dobrom putu ka rešavanju, poručuju  stručnjaci i građani na Svetski dan zaštite životne sredine.

Subotičani su na Svetski dan zaštite životne sredine  rekli da tom temom treba da se bavimo svakog dana i povedemo više računa kao društvo u celini. Kao jedan  od najvećih ekoloških problema u našem gradu, ističu veliku količinu otpada.

Iz Centra za ekologiju i održivi razvoj poručuju da su rad prečistača otpadnih voda i izgradnja Regionalne deponije dobri primeri zaštite životne sredine u praksi, i da je svest o značaju očuvanja podignuta na viši nivo u odnosu na prethodne decenije. Za rešavanje ekoloških problema neophodan je zajednički doprinos države, grada, stručnjaka i samih građana, a ne treba zaboraviti da poglavlje 27 koje se tiče zaštite životne sredine zahteva značajna finansijska ulaganja.

Zeleni Subotice ulažu velike napore da se očiste divlje deponije, a na očišćenu deponiju u Hajdukovu planirano je postavljanje video nadzora, jer građani i pored akcija zadržavaju loše navike ilegalnog odlaganja otpada. Smatraju da će rad Regionalne deponije uticati na smanjenje smetlišta.

Osim otpada, u narednim godinama treba rešiti problem sve većeg zagađanja vazduha.

Da se Svetski dan posvećen ekologiji obeležava baš 5. juna, odredila je Generalna skupština UN, jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine.

Ostale vesti iz ove kategorije