RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Obeležena 78. godišnjica Dana borca

Nina Kovačević | 4. jul 2019. | 13:20 | Društvo

Obeležena 78. godišnjica  Dana borca

Polaganjem venaca na spomenik na Trgu žrtava fazima i Spomenik njihovoj vernosti, obeležen je Dan borca, nazivan i „praznik ustanka naroda Jugoslavije“.  Na obeležavanju 78. godišnjice od sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, koja je održana  4. jula 1941. godine u Beogradu, a na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka, naglašen je  značaj borbe protiv fašizma. Vence su položili predstavnici Grada, delegacija Severnobačkog upravnog okruga koju je predvodio načelnik Okruga Dragi Vučković, delegacije Jevrejske opštine, Centra Tito i drugih udruženja.

Iz SUBNOR-a su na komemorativnom skupu  podsetili  na važnost obeležavanja ovog  datuma i dodali  da mlađe generacije treba da budu upoznate sa istorijom i korenima kako bi poštovale svoje, ali i  vrednosti drugih ljudi. Tokom Drugog svetskog rata poginulo je preko  300.000 boraca, a iz našeg grada za slobodu je palo do 8.000 žrtava čime je dat ogroman doprinos borbi protiv okupatora,  istakao je Maksim Bakrač, predsednik  Gradskog odbora SUBNOR-a.

Dan borca se ne obeležava kao nekad kada je bio državni praznik, ali  i pored toga što je odlukom Vlade Srbije ukinut  od 2001.godine to ne umanjuje njegov značaj i obeležavanje, naglašava Veljko Vojnić, zamenik predsednika Skupštine grada.

Dan borca se  obeležava 4. jula  u znak sećanja na dan  kada je 1941. godine doneta odluka o podizanju ustanka protiv okupatora u II svetskom ratu. Ovaj datum se  svake godine  nezvanično obeležava u organizaciji Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR).

Ostale vesti iz ove kategorije