RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Šteta od grada procenjena na više od 160 miliona dinara

Sanda Mileusnić | 19. jul 2019. | 13:40 | Poljoprivreda

Šteta od grada procenjena na više od 160 miliona dinara

Grad je početkom meseca raspisao javni poziv za prijavu štete nastale 29. maja na poljoprivrednim usevima i višegodišnjim zasadima. Štetu je prijavilo 110 poljoprivrednih proizvođača iz Male Bosne, Hajdukova i Palića, a njena vrednost premašuje 161 milion dinara.

Iznad Subotice su se tog 29. maja stvorila dva gradonosna oblaka, jedan koji je došao iz pravca Bačke Topole i zahvatio teritoriju Male Bosne i drugi koji se stvorio iznad grada i kretao prema Paliću i Hajdukovu. Tom prilikom je iz 11 stanica protivgradne odbrane ispaljeno 77 raketa, čime je potencijalna šteta smanjena, ali su vremenske nepogode ipak prouzrokovale oštećenje na više od 750 hektara, od kojih 702 u Maloj Bosni.

Nastala šteta u ove tri mesne zajednice procenjuje se na više od 161 miliona dinara, a izračunata je na osnovu prosečnih prinosa i trenutne tržišne vrednosti robe.

Na osnovu prijava građana, napravljen je zapisnik  koji je potom predat Pokrajinskom sekreterijatu za poljoprivredu i Ministarstvu poljoprivrede i sada se čeka njihov odgovor, napominje naš sagovornik. Pomoć je tražena od oba nivoa vlasti upravo zbog obima šteta, a iz  Gradske uprave apeluju na poljoprivrednike da osiguraju svoje useve i višegodišnje zasade.

Ostale vesti iz ove kategorije